veraset ilamı

urban f
kanuni varislerin ölenin varisleri olduklarını resmi kayıt evrakları neticesinde kendilerini kanıtlamalı ve ilgili mahkemeden almış oldukları tasdikli belgeye denir.
ahuramazda
bir ay içinde başvurulması gerekir alınabilmesi için.
hukuk sitelerinde,bunu almak için gerekli belgelere bir baktım da ,vay arkadaş,dağı del,içinden su geçir daha kolay.;
1. sulh hukuk mahkemesine yazılacak talep dilekçesi
2. aile nüfus kaydı. ( nüfusa kayıtlı nüfus müdürlüğünden alınır.
bu evraklar alınarak ilgili mahkemeye sunulur. bu işlem bir avukat kanalı ile veya varislerden bir tanesinin mahkemeye müraacat etmesi ile olur. mahkeme gün verir ve günü geldiğinde de bir şahit ile duruşma yapılır. bir sorun çıkmaz ise karar verilir ve veraset ilamı yazılarak alınır. bundan sonraki işlem sırası ölen kişiden kalan gayrimenkuller ile ilgili (verilmiş de olsa) bağlı bulunduğu belediyeye emlak beyanını vermektir. bunun içinde;
a- emlak beyanı
b- veraset ilamı
c- varislerin adı, soyadı ve imzası listesi ile müracaat edilir.
ilgili emlak veya beyanlarında ikişer adet arkalı önlü fotokopi çektirilmesi gerekir. birer suretini belediyeden aslı gibidir diye onaylatılması gerekir. bu işlemlerin neticesinde ilgili memur tahakkuk fişi verir. ve ödenecek vergi varsa ödenir.
bu işlemlerden sonra sıra veraset beyani’ nı vermeye gelmiştir. veraset beyanı vefat ettiği tarihten itibaren üç ay içinde ilgili veraset vergi dairesine verilmelidir. verilmez ise cezalı duruma düşülür. veraset beyanını verirken gerekli belgeler,
a) tapu veya tapular
b) vefat edenin banka veya bankalarda parası var ise bunların dökümü, hisse senedi, tahlil, telefon, araba gibi vs. menkul malları varsa bunların dökümü ve birer fotokopileri ( vergi dairesinin isteğine göre borçlar var ise bunların belgeleri ile birlikte yazılmaları gerekir)
c) veraset ilamı
d) tastikli emlak beyanları
e) muhtardan ölüm ilmühaberi
doldurmuş olduğumuz veraset beyannamesine eklenerek veraset vergi dairesine verilir.
burada doldurmuş olduğumuz veraset beyannamesinde ikişer fotokopi çektirip birini veraset vergi dairesine diğerini de bir suret almalıyız.
bu işlemler bittikten sonra verilmiş olunan veraset beyanı komisyona girer. komisyon beyanı değerlemeye alır, beyan edildiği değerlerden farklı değerler çıkarsa değerlerinin üzerine eklenir, bundan sonra varisler adına vergi çıkmış ise her kişi adına ayrı ayrı tahakkuk fişi çıkarılır.

bu fişlere göre vergileri varis veya varisler 5 yılda 10 eşit taksitte öderler. bunların ödeme zamanı mali yıl içinde mart ve kasım aylarıdır. beyan ettiğimiz gayrimenkülerden birinin satılması gerektiği zaman satılacak olan gayrimenkülün vergisinin tamamının ödenmiş olması gerekmektedir. ancak bu şartla satış yazısı alınır. bu durumda iştirak halinde mülkiyet e sahip olurlar.( yani toplu halde)

bundan sonra varisler isterlerse ilgili tapu sicil müdürlüğüne veya tapu sicil müdürlüklerine müracaat ederek intikal işlemini yaptırarak kalan mirası müşterek mülkiyet e dönüştürürler, yani hisselendirirler. bu işlemi yaparken tüm varislerin tapuda hazır bulunmaları veya bir kişiyi vekil tayin etmeleri gerekir. bunun içinde noterden vekalet verilmesi gerekir.
öleni bıraktığı mallarından borçları daha fazla ise varisleri isterse reddi miras yapabilirler. yani kalan malları ve borçları kabul etmezler. bu mallar devlete kalır. devlette bu malları satar veya satmaz bu borçları öder. böyle durumlarda alacakları bundun böyle devlet ile muhatap olurlar.

(bkz: miras hakkından vazgeçmek)

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol